Home » FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK » Beltéri világítás - templomok, műemlék épületek

Beltéri világítás - templomok, műemlék épületek

 

Templomok, várak, műemlék épületek ... régi idők, letűnt korok öröksége. Állagukat megóvni, számukra új rendeltetést adni és ezáltal átörökíteni őket a jövő emberének állandó kihívás és kötelesség. Ilyen gondolatok jártak a fejünkben, amikor több mint tíz évvel ezelőtt a Proenerg elkezdett előbb kültéri díszkivilágítással, majd beltéri templomvilágítással foglalkozni. És minél többet tanultunk, annál jobban szerettük és szeretjük az ilyen projekteket.

Templomok, műemlék épületek világítása

A jó világítás olyan, mint a tejszínhabos csokoládétorta tetején a meggyszem. Befejezetté teszi az épületet, előtérbe helyezi az építészeti stílusjegyeket, kihangsúlyozza az épület jellegét, akár sugallhatja annak jelenlegi rendeltetését. A rehabilitált műemlék épületek megfelelő mennyiségű és minőségű fénybe helyezése olyan, mintha egy új dimenziót kölcsönöznénk számukra, amely átvezeti őket a jövőbe.

De túl az esztétika síkján, egy biztos: ezeket az épületeket ma is használják, és használatukhoz fény kell, méghozzá olyan, ami nem károsítja a pótolhatatlan templomi freskókat, ami megőrzi a korhű berendezések állagát, ami nem melegít és nem károsít, de megfelelő mennyiségű fényt biztosít a különböző terek rendeltetésszerű használatához.

Néhány évvel ezelőtt végeztük el a putnai kolostor beltéri és kültéri világítását hagyományos fénnyforrású lámpákkal. Szokásunknak megfelelően, a projekt befejezése után továbbra is élő kapcsolatot tartunk fenn a megrendelő-felhasználókkal, a putnai szerzetesekkel. A többéves tapasztalat és a technika fejlődése során idén jutottunk el oda, hogy a nagyon magasra elhelyezett világítótesteket, amelyek a kupola freskóit világítják, saját Primeoss ledes lámpákra cseréltük, amelyek karbantartásigénye és fogyasztása még napi 24 órás működés esetén is alacsony, fénye pedig nem fakítja a falfestéseket.

A templomok, kastélyok, várak termeinek  belső összhangja adott, annak megbontása egy nagyméretű, vagy különleges formájú világító berendezéssel az esetek többségében nem kívánatos. Általában az az igény, hogy maga a test lehetőleg láthatatlan legyen, ne a lámpát, csak a fényt észlelje a térben tartózkodó. Termékeink, semleges design-juknak köszönhetően ennek az igénynek is megfelelnek.

Mi fénnyel teremtünk egyedit!